Home » Joint Warfare Assessment Laboratory, Southwest Division Naval Facilities Engineering Command, Corona, CA

Joint Warfare Assessment Laboratory, Southwest Division Naval Facilities Engineering Command, Corona, CA

The Joint Warfare Assessment Laboratory (JWAL) is a 40,000 square foot two-story building that was built at the Naval Surface Warfare Center in Corona, CA under a design-image004build model. The new steel-framed structure was located adjacent to the existing Joint Warfare Assessment Laboratory, and was designed to match the exterior appearance of the existing building. The new JWAL was designed with Level II security standards throughout, and complied with the Department of Defense anti-terrorism and force protection (AT/FP) requirements. Sustainable design was also integrated into the building, in accordance with Executive Order 13123 for Efficient Energy Management. Additionally, the building was designed to meet the requirements for LEED certification. Unique design features of the project included:

  • Blast resistant, low security level exterior doors and windows, to comply with AT/FP standards.
  • Windows located higher than 18 feet above grade (as required) allowed daylighting into interior spaces at the second floor.
  • “Cool roof” at the center of the building consisting of white TPO membrane roofing.
  • Materials with high recycled content were used in the building’s exterior and interior.
  • Space planning for the building’s open interior, to maximize the layout of modular office cubicles.
  • Raised access flooring with an under-floor air distribution system controlled by direct digital controls.
  • Energy-conserving and high-efficiency HVAC system design (evaporative cooling, return by-pass/energy recovery at the under-floor air distribution system, variable frequency drives, and an energy management system).
  • Water-conserving plumbing fixtures, such as dual-flush toilets.
  • Site and building utility connections updated to support classified and unclassified local area networks.

Back to Portfolio